MEWA się rozrasta – rozbudowa zakładu w Badenii-Wirtembergii

800 kilogramów odzieży na godzinę będzie można prać w przyszłości w zakładzie MEWA, położonym w południowoniemieckim mieście Weil im Schönbuch koło Stuttgartu. Rozbudowywany jest tam istniejący zakład firmy MEWA. Powstanie duży, nowy obiekt o powierzchni 10 000 m2. Jego główny element stanowi budynek, w którym mieści się dział konserwacji i przygotowania odzieży zawodowej i ochronnej, wyposażony w bardzo nowoczesny systemem bliskiego transportu i sortowania odzieży.

Po 20 latach, w ciągu których istniejący obiekt w pierwszym rzędzie wykorzystywany był dla celów logistycznych, zwiększone zostaną zdolności produkcyjne tej lokalizacji i powstanie całkowicie nowy zakład pralniczy. Tym samym MEWA zbuduje najnowocześniejszy i najbardziej ekologiczny zakład w Europie przeznaczony do konserwacji i przygotowania odzieży zawodowej i ochronnej. Poza tym, na działce o łącznej powierzchni 27 000 m2 powstaną: budynek administracyjny, magazyn odzieży zawodowej oraz szwalnia. Te nowe elementy obiekty pozwolą sprostać coraz większej ilości zamówień płynących z regionu. Zakończenie budowy przewidziane jest w trzecim kwartale 2019 r. Po zaplanowanej w tym terminie przeprowadzce w nowym zakładzie powstanie ponad 100 nowych stanowisk pracy.

W marcu, wspólnie z przedstawicielami władz miasta, Ulrich Schmidt, członek zarządu ds. produkcji i logistyki działającej w całej Europie firmy MEWA oraz Reiner Heinrichs (Business Unit BKL) oraz Hannes Steidinger i Andreas Wais, dyrektorzy zarządzający firmy MEWA Textil-Service w Weil im Schönbuch, wkopali pierwszy szpadel pod budowę nowego obiektu.

• MEWA się rozrasta – rozbudowa zakładu w Badenii-Wirtembergii