Jak prawidłowo dobrać odzież roboczą dla pracownika budowlanego i dla zatrudnionego w przemyśle?

[Warszawa, czerwiec 2018]. Prace wykonywane na budowie lub na trenie zakładu produkcyjnego, wymagają bardzo od pracowników często dużego wysiłku fizycznego: muszą się oni schylać, kucać, klęczeć, trzymać ręce w górze podczas prac prowadzonych nad głową. Do tego potrzebują oczywiście odpowiedniej i wygodnej odzieży, która nie krępuje ruchów. Jak jednak dobrać odpowiednią odzież, którą można również wynająć? Istnieje kilka zasad, które należy przy tym uwzględnić. Piotr Borowczyk, kierujący firmą MEWA w Polsce, udziela kilku pomocnych wskazówek.

Dokonać analizy stanowiska pracy
Należy sprawdzić, jak często pracownicy pracują na zewnątrz, a jak często wewnątrz budynku. Należy potem uwzględnić odpowiednio wynikające z tego temperatury. Jeśli praca wykonywana jest na zewnątrz, trzeba mieć na uwadze wszystkie pory roku: na jesieni doskonale sprawdzi się bluza z polaru, a ciepła kurtka w zimie to w zasadzie obowiązek. Pozwoli to wykluczyć noszenie przez pracowników prywatnej odzieży na stanowisku pracy i tym samym sprawi, że odzież pracowników firmy będzie miała jednolity wygląd.
W trakcie niektórych prac wykonywanych jest wiele, często skomplikowanych ruchów. Pracownik, który musi trzymać ręce w górze, wykonując prace nad głową, powinien mieć nieco dłuższą kurtkę. Ten, który często się schyla, z pewnością doceni fakt, że spodnie są dość elastyczne w pasie. Do prac, gdzie odzież jest szczególnie narażona na działanie czynników mechanicznych, powinna ona być wykonana ze wzmocnionej tkaniny.
Niekiedy istnieją określone tradycje związane z daną branżą i kolorem odzieży. Na przykład malarze z reguły ubrani są na biało. Odzież robocza powinna mieć odpowiednie miejsca do noszenia narzędzi używanych podczas pracy, ale narzędzia te zawsze powinny być pod ręką. Praktyczna i dobrze przemyślana odzież robocza posiada wystarczającą ilość kieszeni i szlufek na schowanie narzędzi, jak np. młotka czy calówki oraz innych przedmiotów.

Pracownicy też powinni decydować
Do analizy i planowania należy również wciągnąć pracowników, albowiem oni z praktyki wiedzą najlepiej, jakie wymagania powinna spełniać dana odzież robocza. Dobrze jest w tym celu utworzyć mały zespół, który przedstawi potem swoje opinie, propozycje i komentarze. Tym samym zwiększy się stopień akceptacji pracowników dla wyposażenia w nową odzież roboczą.

Trendy też są ważne
Szef, który uwzględni aktualne trendy, z pewnością pozyska swoich pracowników do tego projektu. Kiedyś odzież robocza miała być jedynie funkcjonalna, dzisiaj musi ona dobrze leżeć na pracowniku i dobrze wyglądać. Dzisiejsza odzież jest ona produkowana z nowoczesnych rodzajów tkanin, które są wytrzymałe, elastyczne, przyjemne w noszeniu, oddychają i szybko wysychają, a wzornictwo oparte jest na nowoczesnych rozwiązaniach, stosowanych w ubraniach noszonych na zewnątrz.

Eksperci pomogą w doborze odpowiedniej odzieży
Każdy, kto potrzebuje wsparcia, znajdzie praktyczną pomoc i fachowe porady u usługodawców oferujących tekstylia, takich jak MEWA. „Konsultujemy się regularnie z naszymi klientami i oferujemy im okresy próbnego noszenia odzieży roboczej. Dzięki temu znamy dobrze potrzeby branży“, wyjaśnia Piotr Borowczyk. „Chętnie udzielamy indywidulanych porad także małym zakładom“.

Bild Download

Praktyczna odzież zaopatrzona jest w wiele kieszeni i szlufek na narzędzia drobne przedmioty.

Do prac prowadzonych z rękami uniesionymi ponad głową kurtka powinna być nieco nieco dłuższa.

Każdy, kto musi się często schylać lub klękać, doceni fakt, że spodnie są dość elastyczne w pasie.

Odzież musi być wygodna i spełniać okreslone wymagania.