Pojemnik SaCon® - bezpieczny transport i przechowywanie czyściw

[Warszawa, kwiecień 2016 r.] W trakcie czyszczenia maszyn i urządzeń często stosowane są czyściwa tekstylne wchłaniające tłuszcze, rozpuszczalniki i płyny czyszczące, jak też oleje. Ponieważ są one nasycone tego typu płynami, są tym samym łatwopalne. A to może oznaczać zagrożenie pożarem.

Substancje zanieczyszczające znajdujące się w zużytym czyściwie, mające zdolność do samonagrzewania się, mogą reagować z tlenem znajdującym się w powietrzu i wytwarzać tym samym ciepło, powodujące zapłon czyściwa. Poza tym czasami wystarczy iskra, by powstał płomień. Dlatego też tak ważne jest, by zużytych i brudnych czyściw nie pozostawiać w otwartych pojemnikach. Należy w tym celu stosować specjalne, zamykane pojemniki, które można szybko i łatwo otwierać i zamykać.

Rozwiązaniem, które proponuje firma MEWA, jest SaCon® - opracowany przez firmę bezpieczny pojemnik, oferowany w ramach tzw. pełnego serwisu czyściw wielokrotnego użytku (dostawa do klienta– odbiór brudnych czyściw – pranie w zakładach firmy MEWA – ponowna dostawa czystych czyściw do klienta). Ponieważ MEWA bierze na siebie także obowiązki, które wynikają z Ustawy i odpadach i z przepisów o ochronie środowiska, stanowi to znaczne ułatwienie dla użytkownika, a także oznacza obniżenie kosztów i gwarancję bezpieczeństwa.

Bezpieczny pojemnik SaCon® odznacza się następującymi właściwościami:

• jest szczelnie zamykany,
  • jest zrobiony z wytrzymałego sztucznego tworzywa (wysokomolekularny polietylen nisko-ciśnieniowy),
  • gwarantuje bezpieczne składowanie brudnych czyściw,
  • zapewnia bezpieczeństwo podczas transportu,
  • spełnia wszelkie wymogi wynikające z przepisów bezpieczeństwa.

Pojemnik SaCon® zaopatrzony jest w kółka, ułatwiające jego przemieszczanie. Pokrywę zamontowaną metodą wtrysku i zaopatrzoną w uszczelkę, można szybko i szczelnie zamknąć dzięki zaciskom. Istotne jest także, iż zabezpieczony zaciskami pojemnik można pozostawić na miejscu po zakończeniu pracy w warsztacie lub hali produkcyjnej. Nie trzeba go specjalnie usuwać z budynku, by zapewnić bezpieczeństwo. Pojemnik SaCon® stoi zatem zawsze tam, gdzie jest najbardziej potrzebny, czyli w pobliżu stanowiska pracy.

Twój kontakt