_Z__1928.tif

Kto zwykle zajmuje się praniem w gospodarstwach domowych?

Nierówny podział obowiązków w ramach prac domowych

Kto w Twoim domu robi zwykle pranie? Trudno w to uwierzyć, ale według statystyk w europejskich gospodarstwach domowych to właśnie kobiety ciągle jeszcze w większym stopniu zajmują się pracami domowymi niż mężczyźni.

W większości polskich gospodarstw domowych wyłącznie na kobietach spoczywa wykonywanie czynności związanych z praniem (82%). Podział obowiązków w tym zakresie nie uległ istotnym zmianom na przestrzeni czasu. Kobiety wykonują niemal dwie trzecie prac w gospodarstwie domowym (65%)*.

Jeśli spojrzymy na zagranicę, to nie wygląda to lepiej: odsetek mężczyzn zajmujących się codziennie gospodarstwem domowym wynosi 34% w całej Europie, podczas gdy w przypadku kobiet jest to 79%.

Niektóre z nich piorą w domu również służbowe ubrania robocze, oprócz tych prywatnych. My uważamy, że nie musi tak być! Skorzystaj z koncepcji zarządzania tekstyliami firmy oferowanej przez MEWA i spraw by to właśnie firma MEWA zajęła się praniem, a także kompletną dostawą tekstyliów dla Twojej firmy! Zarządzanie tekstyliami oznacza wynajmowanie i użytkowanie tekstyliów przemysłowych zamiast ich posiadania, co oznacza, że są one do dyspozycji zawsze świeże i czyste - zawsze, kiedy są potrzebne.

*Źródło: https://cbos.pl/SPISKOM.POL/2018/K_127_18.PDF