5. Komunikat Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Tekstyliów (ETSA)

MEWA wspiera cele Stowarzyszenia ETSA

Oszczędne gospodarowanie surowcami, minimalizacja obciążenia środowiska naturalnego i tym samym bardziej ekologiczne kształtowanie procesu globalizacji, dotyczą nas wszystkich – także tych, którzy zajmują się serwisem w obszarze tekstyliów przemysłowych. Będąc członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Tekstyliów (ETSA) firma MEWA popiera te zobowiązania.
ETSA zrzesza europejskie firmy działające w zakresie tekstyliów przemysłowych, dla których zrównoważony rozwój i odpowiedzialność stanowią podstawy ich działalności. W swoim 5. Komunikacie Zrzeszenie ponownie potwierdziło zaangażowanie w ramach platformy United Nations Global Compact, która ustanawia obowiązujące na całym świecie standardy socjalne i ekologiczne dla przedsiębiorstw.

MEWA, aktywnie reprezentowana w Zarządzie ETSA, całkowicie popiera zdefiniowane w tym zakresie cele:
• zapewnienie długiej trwałości stosowanych tekstyliów,
• przejęcie odpowiedzialności w ramach łańcucha dostaw,
• ekologiczne korzystanie ze środków piorących, opakowań i środków transportu,
• maksymalne ograniczenie wytwarzania odpadów,
• optymalizacja zużycia energii i wody.

W firmie MEWA to woda - a nie środki chemiczne - sprawia, że prane tekstylia są czyste i świeże. Piorąc czyściwa, MEWA oszczędza 50% świeżej wody, bowiem ta, która pozostaje po głównym procesie prania, jest filtrowana w tzw. instalacjach kaskadowych. Uzdatniona w ten sposób woda stosowana jest w kolejnych etapach prania tekstyliów. Natomiast oleje pozyskane z pranych czyściw poddawane są obróbce termicznej z zachowaniem rygorystycznych zasad ochrony środowiska. Mogą one zastąpić około 7 mln litrów oleju, który wykorzystywany jest do zasilania linii pralniczych i suszarni tekstyliów – tym samym odpad w postaci oleju przekształcany jest w energię.