Awards_Nachhaltigkeit_4k.jpg

Nagrody i wyróżnienia

Niemiecka nagroda za zrównoważony rozwój 2013

MEWA Textil-Management została wybrana niemieckim przedsiębiorstwem usługowym, charakteryzującym się najbardziej zrównoważonym rozwojem

Cieszymy się z tak fantastycznego uznania naszych osiągnięć: MEWA otrzymała wyróżnienie „Top 3” w kategorii „Najbardziej zrównoważone produkty / usługi Niemiec”.

Wyróżnienie, które jest przyznawane przez fundację Deutscher Nachhaltigkeitspreis e.V. we współpracy z rządem federalnym, jest wyrazem uznania dla szczytowych osiągnięć w zakresie zrównoważonego rozwoju w Niemczech i jest jedną z najbardziej renomowanych nagród tego rodzaju w Europie. Jest ono przyznawane co roku w pięciu kategoriach firmom, które łączą sukces ekonomiczny z odpowiedzialnością społeczną i poszanowaniem środowiska. W tym roku o to wyróżnienie ubiegało się 600 firm.

Należymy do grona finalistów, m. in. dzięki naszemu systemowi zarządzania szmatami do czyszczenia. Rozwiązanie z możliwością wielokrotnego użytku umożliwiło MEWA znaczne oszczędności zasobów i ilości odpadów, a jednocześnie produkt spełnia kryteria społecznego i ekonomicznego zrównoważenia – tak brzmiała opinia jury.

Przedstawicielom wszystkich zwycięskich firm i instytutów badawczych zostały wręczone nagrody 22 listopada na dużej scenie w Düsseldorfie. Zdobywcy nagród zostali uhonorowani przez ludzi, którzy walczą zawodowo i osobiście o więcej zrównoważenia w naszym świecie, m. in. przez komisarza UE ds. środowiska Janeza Potočnika.