DSC00047-Bearbeitet.jpg

„Ostatnia mila“ na rowerze towarowym

Nasz serwis w centrum Berlina zmierza w kierunku neutralności klimatycznej

Począwszy od lata 2021 r. naszą odzież zawodową i biznesową na terenie centralnych dzielnic Berlina rozwozimy rowerami towarowymi. Zamiast bezpośrednio do klienta, nasi kierowcy serwisowi dostarczają wypraną odzież z pralni w Groß Kienitz do centralnego tymczasowego magazynu, znajdującego się bezpośrednio pod centrum handlowym „Mall of Berlin”. Stamtąd dalszy transport odbywa się przy pomocy rowerów towarowych i minivanów. Są one napędzane prądem ekologicznym wytwarzanym z odnawialnych źródeł energii.

Ta dwustopniowa koncepcja dostaw pozwala nawet do 60% zmniejszyć emisję CO2 w porównaniu z dostawami realizowanymi tylko w oparciu o ciężarówki. Tym samym, o kolejny krok zbliżyliśmy się do naszego celu, jakim jest całkowicie neutralna klimatycznie dystrybucja. „Zmieniony w ten sposób serwis w zakresie odbierania i dostarczania odzieży sprawdza w stu procentach, dla klientów nic się zmieniło“, mówi Kay Simon, kierujący działem ds. koncepcji rozwiązań mobilnych w firmie MEWA.

Rowery towarowe (E-Cargobikes) zaopatrzone w ładunkowy moduł kontenerowy i kabinę chroniącą osobę kierującą, pochodzą z firmy ONOMOTION. Zasada stosowania modułów kontenerowych umożliwia bardzo szybką wymianę ładunków, co sprawia, że odzież aż do chwili przekazania klientowi pozostaje czysta i jest bezpiecznie przechowywana. W przyszłości rowery towarowe firmy MEWA w centralnych dzielnicach miast o dużym natężeniu ruchu drogowego przejmą transport do klienta na odcinku „ostatniej mili“. A więc tam, gdzie kierowcy ciężarówek mają problem ze znalezieniem miejsca do zaparkowania oraz gdzie nie ma bezpośredniego dojazdu.

Jeszcze w tym roku nasz miejski serwis oszczędzający środowisko naturalne wystartuje także w Hamburgu. Potem przyjdzie kolej na inne duże miasta.