MEWA-Jena_Variante_Natur.png

Dobre sąsiedztwo

Rozbudowa zakładu MEWA w Jenie i konsultacje z mieszkańcami

Rozbudowa zakładu firmy MEWA w Jenie przebiega według planu. Pierwszym przed-sięwzięciem było zbudowanie ekranu akustycznego oddzielającego zakład od sąsiadującego z nim osiedla. Wykorzystano przy tym projekt, który zyskał największe poparcie wśród mieszkańców w wyniku przeprowadzonych konsultacji.

Nasz zakład w Turyngii jest większy i bardziej nowoczesny
Roboty budowlane rozpoczęto zgodnie z planem na początku sierpnia. Na początku tej fazy budowy chodziło przede wszystkim o odciążenie mieszkańców od hałasu. Temu celowi służy ekran akustyczny pomiędzy zakładem a terenem sąsiadującego z nim osiedla. Co ciekawe, o wizualnej formie ekranu mieszkańcy mogli zdecydować sami w ramach przeprowadzonych z nimi konsultacji. Do wyboru było kilka projektów. Wybrany został projekt, gdzie ekran akustyczny ma wygląd muru z naturalnych kamieni, i właśnie ten jest teraz realizowany.

Pierwszy front robót obejmował także parking dla pracowników oraz tereny zewnętrzne zakładu. Prace te powinny być zakończone do lata 2019 r. Powodem rozbudowy był fakt, iż zakład w Jenie, mimo wielokrotnych prób przebudowy i rozbudowy w ciągu ostatnich lat okazał się za mały. Firma MEWA dokupiła więc sąsiadującą z zakładem działkę po byłej szkole zawodowej, by można było powiększyć i zmodernizować te lokalizację. Kolejne fazy rozbudowy zakładu obejma obiekty, w których odbywa się jest produkcja.